ПРОБУДЖЕННЯ


Go to content

4

Реколекції > II тиждень

4. БЛАГОВІЩЕННЯ


Лк. 1, 26-38: "26 А шостого місяця від Бога був посланий Ангол Гавриїл у галілейське місто, що йому на ім'я Назарет, 27 до діви, що заручена з мужем була, на ім'я йому Йосип, із дому Давидового, а ім'я діві Марія. 28 І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, благодатная, Господь із тобою! Ти благословенна між жонами! 29 Вона ж затривожилась словом, та й стала роздумувати, що б то значило це привітання. 30 А Ангол промовив до неї: Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла! 31 І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. 32 Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида. 33 І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця. 34 А Марія озвалась до Ангола: Як же станеться це, коли мужа не знаю?... 35 І Ангол промовив у відповідь їй: Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий! 36 А ото твоя родичка Єлисавета і вона зачала в своїй старості сина, і оце шостий місяць для неї, яку звуть неплідною. 37 Бо для Бога нема неможливої жадної речі! 38 А Марія промовила: Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм! І відійшов Ангол від неї".

Допомогою в медитації буде свідчення Карла Каретто:

"... мої стосунки з Марією, Матір'ю Ісуса, попсулися з причини надмірної девотності марійного культу, що поширювалася перед Собором і позбавляла значення сам зміст культу.

Те, що Марія була би царицею (і то якою царицею), що була би створінням, яке не може помилитися, що крокувала вулицями Назарету з повною свідомістю того, що має статися, нездатна ні згрішити, ні засумніватися, все це мало би промовляло до когось зневіреного, що ледве волочиться по пустелі віри.

Надмірне почитання фанатичних візіонерів, яких є багато серед католиків, закінчується позбавленням значення автентичного, теологічного змісту культу тої, яка ні менше, ні більше, є Матір'ю Бога і не потребує жодної протекції, щоб її почитали. вистарчить бути вірним Євангелію.

Отож, не дивуюся, бачачи, що в останніх десятиліттях в молодому поколінні висохло джерело любові до Марії з Назарету, і що продавці вервиць замикають свої кіоски. Це мало статися.

Як в багатьох інших випадках, слід було починати від нуля. Чи ж ми не повинні були знову пізнавати Біблію, яка в часах моєї молодості була забороненою книгою?.. Чи ж ми не повинні були змінити поняття Церкви з церковної ієрархії, як це було в минулому, на Люд Божий, що подорожує до Обіцяної Землі, так як нам це представив Собор?

Отож, також і з Марією починаємо спочатку, хоч то "починання спочатку" є продовженням, бо Церква є живим організмом, живою дійсністю, і постійно розвивається.

Для мене поновне наближення до Марії було дуже важливе. воно мало місце під час мого довгого перебування на пустелі.

Я жив у Хогга, у спільноті Малих Братів отця де Фукольда, і працював метереологом... Праця мені дуже подобалася, бо крім їжі давала можливість жити в атмосфері, яку я шукав: на пустелі, поєднуючи мою щоденну працю з глибоким мовчанням і можливістю довгої молитви.

Я швидко познайомився з туарегами, бідними працівниками оаз, які жили в наметах, з арабами, що прибули з півночі, і з мозабітами, які жили з торгівлі.

Найбільше я привязався до туарегів... Під час моїх мандрівок я мав можливість проводити з ними вечори...

випадково я почув, що дівчина з одного табору була заручена з хлопцем з іншого, але, так як була дуже юною, то ще не жила в свого майбутнього чоловіка.

Інстинктовно я пов'язав цей факт з уривком Євангелія від св. Матея, де є згадка про те, що Марія була заручена з Йосифом, але ще з ним не жила (Мт. 1, 18).

Через два роки я знову прибув до того самого табору. Щоб розпочати розмову, я спитав, чи ці молоді вже одружилися. Мій співрозмовник почервонів і замовк. Я також замовк. Але ввечері... бачачи, що слуга позирає на мене, я не зміг опертися цікавості і не спитати причину дивного мовчання господаря.

Слуга пильно подивився довкола... потім провів рукою по шиї характерним для арабів жестом, що означало: "задусили". Причина? Перед одруженням виявилося, що дівчина вагітна і честь родини вимагала жертви.

Я відчув тремтіння, думаючи про дівчину, вбиту тільки тому, що не була вірна своєму майбутньому чоловікові.

В часі вечірніх молитов я знову перечитав під небом Сахари текст св. Матея про зачаття Ісуса.

Мт. 1, 18-19: "18. Народження Ісуса Христа відбулося так: Марія, його мати, була заручена з Йосифом; але, перед тим, як вони зійшлися, виявилося, що вона була вагітна від Святого духа. 19. Йосиф, її чоловік, бувши праведний і не бажавши її ославити, хотів тайкома її відпустити".

Отож, Йосиф не став суддею, а Йоаким - катом, так як того домагалося Право (Втор. 22,24).


Я уявив собі цю сцену так, якби вона відбувалася тепер. відчував біля себе Марію, малу, слабку, безборонну, вагітну, мовчазну. Загасив свічку. Ніч була темна, зір не видно.

Побачив довкола себе багато очей, що світили як очі шакалів, які нападають на овець. Це були очі мешканців Назарету, які слідкували за дівчиною-матір'ю і питали підозріло: "Яким чином ти постаралася про дитину, нещасна розпуснице?"...

Бідна, добра Маріє, мала дівчино-мати! Погано розпочинаєш свою кар'єру!..

Хто тобі повірить?

Саме того вечора я наблизився до пізнання таємниць Марії. Перший раз бачив її не як нерухому воскову фігуру на вівтарі, убрану в царські шати, а як сестру, близьку мені істоту, котра сидить серед пісків в знищених, як мої, сандалах, і хилиться з втоми...

Саме того вечора в пісках Сахари Марія стала моєю вчителькою, вчителькою віри. Я навязав з нею живий контакт. То вже не був "предмет культу", то була духовна сестра, товаришка подорожі, учителька віри.

Так, саме віри.

Я поясню це. ви повинні знати, брати, що я пішов просто дорогою віри, і то... пішо. На щастя, не тремтів у темряві і не сповільнював ходу, коли вже не міг йти. Помогли мені роки, проведені на пустелі: саме там я зазнав "ніч", описану св. Іваном від Хреста.

І тепер я почуваюся братом усіх тих, які називаються атеїстами (а їх небагато), а ще більше братом тих (а їх багато), які мають труднощі в вірі і ще не пізнали правдивих границь цієї проблеми.

Коли вмру - а сподіваюся, що скоро, бо пізнавши Господа, дуже прагну побачити Його Обличчя - якщо підете на мою могилу і повірите, що є сопричастя між членами Божого Царства, не просіть мене молитися за зцілення вас з тої чи іншої хвороби.

Просіть, щоб благав Господа за віру для вас.

Це єдиний дар, за який варто молитися.

Отож, якщо зможу, то вчиню це: буду мовчки дивитися в очі Марії і в контемпляції благати, щоб дала вам дар віри.

Сестри і брати, я відкрив перед вами своє серце, розповів вам усе.

Тепер, коли мене слухаєте, положіть до кишені вервицю. Можливо, пройдуть роки, заки навчитеся добре молитися. Це неважно, тримайте її при собі. вона вам поможе. А коли почуєте її в своїх пальцях, відмовте тільки

БОГОРОДИЦЕ ДІВО"
(C. Carretto, Ty, ktуra uwierzyіa?, Michalineum, 1988, str. 4-10).


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu
Hosted by uCoz