ПРОБУДЖЕННЯ


Go to content

10

Реколекції > ІІІ тиждень

10. РОЗП'ЯТТЯ ІСУСА


Лк. 23: "32. З ним вели також двох інших, злочинців, щоб їх скарати на смерть. 33. І як прийшли на місце, що зветься Череп, там його розіп'яли і злочинців, одного по правиці, а другого по лівиці. 34. Ісус же сказав: "Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять." Коли ж ділили його одіж, то кидали жереб. 35. Люди стояли й дивились. Навіть князі їхні насміхалися, кажучи: "Інших спасав, нехай спасе себе самого, коли він - Месія Божий, Вибраний!" 36. Вояки також глузували з нього, підходячи до нього й подаючи йому оцет, 37. промовляли: "Коли ти цар юдейський, спаси себе самого!" 38. А був над ним і напис грецьким письмом, латинським і єврейським: "Це - Цар Юдейський."

Богочоловік свідомо переживає останні хвилини свого життя, своїх мук. Він нікого не осуджує, не звинувачує. Він звернений до Бога. Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять. Таким повинно бути відношення християнина до всіх людей, які прагнуть його принизити, образити, відношення до всіх життєвих подій і ситуацій. І якщо мені погано, якщо всередині бушує полум'я, гнів, ненависть, якщо серце переповнене образами, і я не можу цього в собі стримати, то це означає, що я ще дуже слабкий, що на шляху духовного розвитку не зробив і кроку. Якщо я починаю стримувати гнів і в любій ситуації починаю бачити і усвідомлювати гріх не у вчинках інших людей, а в своєму гніві, то це означає, що починаю робити перші кроки, бачити гріх в собі, в своєму серці. І якщо з часом моє серце реагує м'якше, то я рухаюся в правильному напрямку, і любий внутрішній біль стає для мене матеріалом для роздумів і засобом до освячення.

Разом з Ісусом були розп'яті два розбійники. Як вони себе ведуть в останні хвилини життя?


Лк. 23, 39: "Один із повішених злочинців зневажав його, кажучи: "Хіба ти не Христос? Спаси себе і нас!"

Серце цієї людини переповнене ненавистю. Він бачить безвихідність ситуації, бачить, що його вже ніщо не врятує. Він не вірить, що Ісус Месія. В своїй злобі він всіх проклинає. Єдине, що його ще радує, це нещастя іншої людини, що перебуває в такій ситуації, як і він. Гранична ситуація життя і смерті не підштовхнула його до Бога. Він не бачить суті того, що відбувається. Духовно він вже помер.

Лк. 23: "40. А другий, озвавшися, скартав його й мовив: "Чи не боїшся Бога, ти, що покутуєш ту саму кару? 41. Бож ми приймаємо кару, гідну наших учинків, цей же не зробив нічого злого." 42. І додав: "Ісусе! Згадай про мене, як прийдеш у своє Царство."


Поведінка другого розбійника інакша. Згадаймо деякі події з Книги Буття. Сини Якова їдуть в Єгипет за хлібом. Йосиф їх впізнає і звинувачує в шпіонажу. Вони ув'язнені на три дні. Їм загрожує смерть. Гранична ситуація між життям і смертю. Три дні в ув'язненні - це добрий час зробити повний іспит совісті, переглянути своє життя, шкалу цінностей. Все це необхідне щоби побачити себе, свій гріх перед Богом. В них це вийшло.

Бт. 42: "21. Але заговорили вони один до одного: "Направду провинилися ми супроти нашого брата, коли бачили, як боліла душа його, коли він благав ласки в нас, а ми не послухали; тому й найшло на нас це нещастя." 22. А Рувим відповів їм: "Чи ж я вам не говорив: Не грішіть, кажу, проти дитини! Та ви не послухали. Ось тому й домагається (від нас) його крови."


Три дні в ув'язненні були для них добрими трьохденними реколлекциями, періодом духовного очищення. Спочатку вони мучилися, шукали винних в своїй біді, спихали провину на батька, який послав їх в Єгипет, на Ханаанську землю, що не приносить врожаю, на тупих єгиптян тощо. Говорячи мовою св. Ігнатія вони очистилися від неупорядкованих прив'язань і зуміли побачити свої серця і рану в них - гріх, вчинений дуже давно. І тому, повертаючись додому і знайшовши в мішках срібло, вони вже у всьому бачать Божий знак:
"... Серце в них охляло, й вони, тремтівши, говорили один до одного: "Що це Бог учинив нам?" (Бт.42, 28).

Подібне відбулося і з другим розбійником. Його слова "Чи не боїшся Бога", "Бож ми приймаємо кару, гідну наших учинків" показують, що цю трагічну ситуацію він зумів використати для очищення свого серця і спасіння душі. Лк. 23, 43: "Сказав (Ісус) до нього: "Істинно кажу тобі: Сьогодні будеш зо мною в раї."


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu
Hosted by uCoz